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Michael-Grimm-Bewertungen

Michael Grimm

Auf den Weinbergen Tasmanien und Adelaide Hills wurden die Chardonnay-Trauben für den 2020er-Jahrgang des Penfolds BIN 144 Yattarna gelesen. Die französischen Eichenfässer, in denen der Wein über acht Monate reifte, waren zu 86% neu, der verbleibende Rest ein gutes Jahr alt. Farblich liegt der Weißwein zwischen einem blassen Gold- und hellen Stroh-Ton. In die Nase steigen erhabene Düfte von Grapefruit, reifer Birne, weißem Pfirsich, gerösteten Nüssen und Feuerstein. Der sanfte Einstieg am mittleren Gaumen beginnt mit dezenten, blumigen Noten, bis sich eine festere Textur mit Anklängen frischer Hefe zu erkennen gibt. Es folgten Noten von Marzipan, Limettensaft und weißem Steinobst. In die komplexe Fruchtdefinition mischen sich Hefebrötchen, Eiche und subtile Aromen salziger Austern. Vielschichtig und energiegeladen, hinterlässt der kreidige Abgang eine unverfälschte mineralische Länge mit erhabener Säure. Mit ihrem 2020 Penfolds Yattarna Chardonnay BIN 144 ist den Winzern die perfekte Balance zwischen Frucht und Mineralität gelungen, die Sie sich bis mindestens 2040 immer wieder gönnen können.
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Vinous

96 POINTS
Pale yellow. Sharply delineated aromas of ripe citrus and pit fruits, pear nectar and tarragon take on honeysuckle, vanilla, chamomile and smoky mineral notes as the wine opens up. Silky and penetrating on the palate, offering deeply concentrated yet surprisingly lithe Anjou pear, white peach and tangerine flavors and hints of toasted nuts and saffron. Juicy and tightly focused on the strikingly long finish, which features resonating hazelnut, vanilla and citrus fruit notes.

- Josh Raynolds (2022)
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James Suckling

96 POINTS
The oak is strongly expressed in this blend of Tasmania and Adelaide Hills chardonnay. Aromas of toasted hazelnut, as well as peach, lemon, grapefruit and wet stones abound. There’s nougat and spiced bread here, too. The palate holds an intense core of ripe-peach, grilled-lemon and nectarine fruit flavor delivered in a mouthwateringly intense mode, with flavors of grapefruit, grilled lemon, toasted nuts and a bracingly fresh, unwavering drive of acidity. Drink now. (2022)
lisa_perrotti-brown

Lisa Perrotti-Brown

95 POINTS
The sources for this 2020 Bin 144 Yattarna include Tasmania and Adelaide Hills. It spent eight months in French oak barriques, 86% new. It zips out of the glass with ready-to-go scents of fresh grapefruit, white peaches, and lemon curd, leading to hints of lemon butter and marzipan with a touch of orange blossom. Light-bodied, the palate is refreshing with racy acidity, lifting the bright, intense citrus and stone fruit flavors to a long finish. This tangy (3.05 pH), tight-knit style is built for aging, so give it a couple of years in the cellar to blossom and drink it over the following 15 years+. (2022)
Robert_Parker

Parker – Wine Advocate

98 POINTS
The 2020 Yattarna Chardonnay is an exercise in floral restraint, streamlined power and palate-staining intensity of flavor. The wine undulates over the mouth and through the long and lingering finish. Yattarna is routinely a sophisticated expression of Chardonnay—one of Australia's finest—and the 2020 season is the perfect backdrop for the wine. If you headed into this wine expecting a big, powerful, obvious wine, you would be sorely mistaken. The power is coiled within the folds of phenolics and volumes of fruit in the mouth. Sixty-eight percent of the wine is sourced from Tasmania, the balance from Adelaide Hills; the clonal selection is largely Bernard clones 95 and 96. It is scintillating and composed, elegant and poised, but so seductively concentrated that it sort of forces you to sit back and contemplate it. At 12.5% alcohol, it is weightless; the power undeniable.

- Erin Larkin (2022)
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Penfolds

Penfolds – alte neue Weine aus Australien und den USA

Es beginnt mit einer Familiengeschichte und der Überzeugung eines Londoner Arztes, dass schwere Weine heilsamer seien als manch ein Medikament: Im Jahr 1844 verließ Dr. Christopher Rawson Penfold mit Frau und ...