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Michael-Grimm-Bewertungen

Michael Grimm

Frankfurter Allgemeine: Weißwein des Jahres 2024

Unter dem Namen Zacharias Bergweiler-Prüm ehrt Ernst Loosen das Erbe seines Urgroßvaters und einen noch bis in die Fünfzigerjahre gängigen Weinstil. Der 1861 geborene Bergweiler hatte sein Wehlener Weingut während der Hochzeit des deutschen Rieslings zu einiger Bedeutung aufgebaut. Noch immer stehen die von ihm gepflanzten Reben in einer nur 5500 Quadratmeter großen Parzelle der berühmten Wehlener Sonnenuhr, mittlerweile seit rund 130 Jahren. Dieses Erbe nahm Loosen zum Anlass, den Stil seiner Ahnen in die Gegenwart zu überführen. Bewirtschaftet wird das Stück ohne Chemie und ausschließlich per Hand. Vom ersten Jahrgang 2018 werden gerade drei Rieslinge vermarktet: ein Kabinett, eine Auslese und ein trockenes Grosses Gewächs. Dafür wurden die händisch gelesenen Trauben auf einer über hundertjährigen Korbkelter gepresst, über Nacht mazeriert und im frisch restaurierten Gewölbekeller des alten Weinguts in neuen 1000-Liter-Fudern auf der Hefe ausgebaut, 24 Monate lang. Gefüllt wurden die Prädikate mit bedeutend weniger Restzucker und Schwefel als heute üblich. Noch dazu durften sie – wie auch das „GG“ – vier weitere Jahre auf der Flasche reifen. Der Kabinett ist ein hinreißend leichtfüßiger Festtagswein: vielschichtig, mit eleganter, mundfüllender Frucht bei filigraner Struktur und seriöser, feinwürziger Länge.

Quelle: www.faz.net


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Vinous

90 POINTS
A hint of matchstick and yeast needs to blow off. This is pronouncedly mineral and pithily concentrated for a Sonnenuhr Kabinett, in keeping with the face displayed by this year’s Sonnenuhr Grosses Gewächs. Even the site-typical apple and vanilla reflect more the core of the fruit and the bitter side of the bean. The wine’s pronounced piquancy and chew would benefit from being allied to more generous primary juiciness (though I’m skeptical that more residual sugar would have had a positive overall effect). Still, there is an intriguing juxtaposition on the palate of phenolic impingement with underlying creaminess, and the finish exhibits intriguing stony, alkaline and smoky nuances. 

- David Schildknecht (09/2019)
james_suckling

James Suckling

93 POINTS
This has such deliciously fresh aromas of white peaches with sweetly fragrant white flowers. The palate has sleek apple-pastry flavors and a fresh, juicy textural kick. Fresh finish. Nice elegance and gentle tension. Drink now. Screw cap. (12/2019)
wine_spectator

Wine Spectator

89 POINTS
Expressive, with seductive notes of yellow apple and apricot underscored by vibrant acidity and hints of lemon. Spice and floral accents emerge midpalate as this flows to the long finish. Drink now through 2027. 400 cases imported. (01/2020)
Robert_Parker

Parker – Wine Advocate

95 POINTS
The 2018 Wehlener Sonnenuhr Vieilles Vignes Riesling Kabinett was selectively harvested from a parcel of 130-year-old ungrafted vines that was handed down by Zacharias Bergweiler, Ernst Loosen's grand-grandfather. Picked at optimal Kabinett ripeness early in the harvest, the grapes were gently pressed in a restored basket press from 1910, then fermented naturally, stopped by racking the fermenting wine into another new 1,000-liter fuder barrel that had just been sulfured, and it then matured in a traditional 1,000-liter fuder cask for 24 months. Bottled with 9.5% stated alcohol and 31.2 grams per liter of residual sweetness, the wine offers a deep, multi-layered and delicately spicy nose that combines ripe, elegant fruit aromas with notes of hazelnuts and mint as well as gray slate. Juicy, round and elegant in the mouth, with a savory grip reminiscent of tea, this is a mouth-filling yet fine and delicately structured Sonnenuhr with plenty of substance and structure as well as remarkable length. The acidity is ripe and fine and also playful, and the wine itself is not even remotely reductive but serious and expressive. This is an excellent Kabinett, whose predicate is rather irritating. The wine is almost too complex and serious for the Kabinett predicate. It is in fact a grand cru with unsweet residual sugar and 8.9 grams per liter of total acidity. It's irresistible, just like Mosel Riesling from the 1950s and 1960s. 1,200 bottles produced. Natural cork. Tasted in October 2024. - Stephan Reinhardt (10/2024)
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Weingut Zach. Bergweiler Prüm Erben